Kimileri kobay olarak görse de mevcut koşullarda aşı gönüllüsü olmak bence bir avantaj. Ben de aşı gönüllüsü oldum ve ilk dozumu 17 Aralık’ta yaptırdım, bu deneyimimi de sizlerle paylaşmak istedim. Konu şu an çok revaçta ve insanlar aşının etkilerini merak ediyor, belki bir faydam dokunur diye düşünüp oturdum klavyenin başına. Buradan aşı gönüllüsü olarak neler yaşadığımı sizlerle paylaşacağım.
Olduğum aşı Çin aşısı, Faz 3 araştırmasında gönüllü olduğum için her yapılan üç aşıdan biri placebo, yani boş aşı, bu durumda üçte bir oranda boş aşı olmuş olma ihtimalim var.
Peki, gönüllü olmak için ne gerekiyor? Daha önce korona geçirmemiş olmanız, bağışıklık baskılayıcı tedavi altında olmamanız, aids hastası olmamanız vb. soruları içeren bir dışlama kriterleri testi var. Bu testte gönüllü olmaya uygunsanız boğaz ve burundan sürüntü alınarak pcr test ile kandan antikor test yapılıyor, o arada gönüllü olduğunuza dair metni imzalıyorsunuz. Testlerin ikisi de negatifse aşı olmaya çağrılıyorsunuz.
Aşı olduğum gün bir şey hissettim mi? Aşı olduktan iki saat kadar sonra yoğun bir halsizlik hissettim ama o günün yorgunluğundan mı yoksa aşıdan mı olduğunu anlamadım açıkçası. Biz gönüllülerden istenen şey bir ay boyunca sabah ve akşam ateş ölçmemiz ve bunu not etmemiz. Ayrıca ateş ile birlikte 14 adet başka bulgunun olduğu bir tablo var, eğer bu bulgulardan birini gösterirseniz size numarası verilen aşı takip hattını aramanız gerekiyor. Bu 14 bulgunu ne olduğunu merak edeceğinizden şuraya hepsini yazıyorum:
Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, koku duyusu kaybı, üşüme, baş ağrısı, ishal, solunum güçlüğü, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, yorgunluk, kas ağrısı, tat kaybı, kusma.
Evet bütün korona belirtilerinin takip edildiği bir süreç var. Bende bunlardan sadece yorgunluk hissi oldu, genelde de öyle oluyormuş zaten. Aşı yerimde herhangi bir kızarıklık veya ağrı da olmadığı için boş aşı olmuş olma ihtimalim de yüksek tabi 🙂 Aşının 2. dozunu 31 Aralık’ta olacağım, o gün yine halsizleşirsem aşının dolu olma ihtimaline olan inancım artacak bu sefer de 😀
Bize verdikleri takip kartının görüntüsü şöyle:

Bunun yanısıra hastane vizitlerinin olacağı günler de yazan başka bir kart daha var, ilk vizit 28. günde, sanırım o gün antikor bakılacak. Ayrıca bir de gönüllü bilgilendirme formu var. Adı üstünde gönüllü olduğunuz için istediğiniz aşamada çalışma grubundan çıkabiliyorsunuz. Boş aşıya denk gelme durumunda ise aşılamalar başladığında öncelik kazanıyorsunuz.
Peki ne kadar sürecek bir çalışma bu? Açıkçası verilen forma göre bizi 194 gün hatta toplamda bir sene izleyecekler. Her cuma aynı saatte aşı takip ekibi tarafından otomatik aranıyor ve listedeki bulgulardan herhangi birini gösterip göstermediğimizi kodluyoruz.
Sonuç olarak ilk dozun üstünden 10 gün geçti, 4 gün sonra 2. dozu olacağım ve antikor oluşturup oluşturmayacağım benim için de merak konusu!
Sorularınız varsa bana burdan yorum kısmından yazabilirsiniz.
Sağlıkla kalın ♥
Teşekkürler paylaştığın için, eline sağlık! Başka sorum yok 😅
Bravo Şebnemcim🧿 Sağlıkla bolll antikorun olsun umarım
Çok sağol Çiğdem 🌻 umarım 🙏💜
[…] şey gerçekten varmış! Bildiğiniz gibi aşı gönüllüsü idim; hatırlamayan için link https://sebonunsesi.com/asi-gonullusu-olmak/, işte o aşı boş aşı imiş! Ne, nasıl yani, aşının da boşu mu oluyormuş diye çevremden […]