Yazın son demleri, dışarda özgürce geçirebileceğimiz son günler. Sonra muhtemelen salgın dolayısı ile yine evlere kapanacağız. Peki kışa hazır mıyız?
Geçenlerde, bu Ağustos ayının başı oluyor, kardeşimle geline kış geliyor artık kışlıkları hazırlamak lazım, geceleri üşünüyor dedim. Bana gülüp, Ankara 35 derece, nerede üşüyorsun !? 😅 dediler. Aslında öyle düşününce doğru, ama ben geceleri cam açık yatamamaya başlayınca kış hazırlıkları yapmak gerekir diyorum.
Neler mi yaptım? Eldeki malzelemeler ile her şey 🙂
Amcamların tarladan gelen fasulyeleri yengemin dediği gibi ayıkladıktan sonra rengi dönene kadar tencerede çevirip (yeni bir şoklama yöntemi ve kesinlikle buzluktan çıkmış tadı olmuyor) soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa attım. Kalan fasulyelerden de gelsin fasulye turşusu; inanın oldu bile ve de çok lezzetli! Bizim Karadeniz’de zaten bu şekilde turşu yaparlar, adına da tuzlama derler, modern zaman adı “probiyotik turşu” veya “fermente turşu”. Nasıl mı yapılıyor? 1 litrelik kavanoza 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip üçte ikisini içme suyuyla doldurduktan sonra tuz çözülene kadar karıştırıyorsunuz. Sonra ayıklanmış, yıkanmış fasulyeler ile 6-7 diş soyulmuş sarmısağı kavanoza tıka basa dolduruyorsunuz. Varsa kavanozun en üstüne bir ağırlık koyun, çünkü yukarı çıkan fasulyeler küfleniyor. Aynı şekilde ekşi lahana turşusu da yapacağım vakti gelince.
Elimde yine bahçeden gelme bir sürü yeşil ve ekşi elma vardı, onlarla da elma sirkesi kurdum. Diyetisyenimin önerisi ile her sabah ev yapımı elma sirkeli su içiyorum, hem yağ yakıyor, hem metabolizmayı hızlandırıyor, hem mideyi temizliyor. O kadar alıştım ki onsuz güne başlayamıyorum artık, normalde bunu yapıp satan bazı yerler var, ama elde malzeme varken ben kendim yapayım dedim. Aslında çok kolay, sadece takip etmek gerekiyor. Ben elmaların kabukları ve orta kısımları ile yaptım, bir tanesine de bir bütün elma koydum. Elma kabuklarını bir kavanoza koyup üstünü yine içme suyu ile doldurun, varsa evinizdeki ev yapımı elma sirkesinden bir kaşık ekleyin, bir de bir fiske şeker ekleyin. Kavanozları güneş almayan, serin bir yere koyun. İlk on gün her gün, daha sonra haftada bir metal olmayan bir kaşıkla suyun içine bastırın, karıştırın, çok çökmüyor ama küflenme aşamasını geçtikten sonra sirke anası oluşuyor. O ana oluştuğunda elma sirkeniz hazır. Elma posalarını süzüp, sirkenizi bir şişeye alın, dilerseniz oluşan beyaz sirke anası ile başka sirkeler kurabilirsiniz. İlk sirke 1-1,5 ayda olurken sirke anası kullandıklarınız daha hızlı olacaktır.

Domates konserve‘ye geldi sıra. Ben pek konserve taraftarı değilim, daha çabuk bozulduğu için. Buzlukta yerim varsa konserve gibi domatesleri hazırlayıp kavanoza koyup buzlukta saklamayı tercih ediyorum. Bu kısım çok bilindiği için hızlı geçiyorum. Domatesleri sıcak suya atıp 2 dk bekleyin ve çıkartın, kabukları hızla soyulacak. Sonra kabukları soyulan domatesleri mutfak robotunda püre haline getirin ve derin bir tencerede suyunu salıp çekene kadar pişirin, sıcakken kavanozlara alıp kavanozları ters çevirip bekletin.
Bu arada kvass da yaptım ama onu daha önceki yazılarımda anlattığım için bir daha buraya yazmayacağım. Dileyen şuradan bakabilir: https://sebonunsesi.com/evde-kvass-yapimi/
Bu yazıyı sağlıklı yaşam kısmına koydum, çünkü bir sene diyet yaparken öğrendim ki, en önemli şey her şeyi mevsiminde tüketmek ve mevsim dışındaki sebzeleri marketten almayıp sağlıklı şekilde saklamak.
Sağlıklı ve bol renkli sebzeli, meyveli, koronasız günler diliyorum ♥