Köpekle yaşam deyince ilk akla gelen sorulardan biri “ne yiyor bu hayvan?”
Herkesin bildiği gibi genelde kuru mama yiyorlar, ama kuru mama yememek için direnen canlar çok. Örneğin benimki… Badem eski sahibindeyken sürekli yaş mama, yani konserve mama yiyormuş. Bir de otlanıyormuş ev yemeklerinden. Ben kuru mamaya alıştırmak için çeşitli çözüm yollarını denedim. ilk çözüm yolu olarak yaş mama ile kuru mamayı karıştırıp verdim, zamanla yaş mama miktarını azalttım, ama direkt kuru verince bir-iki yedi, sonra yemedi. İkinci çözüm olarak aç bıraktım, ama ikinci günün sonunda vicdanıma yenik düştüm. Üçüncü yöntem olarak da mamasının üstüne bir miktar yoğurt veya ayran koymayı denedim, denedim diyorum çünkü hala aynı şekilde devam ediyoruz. Benim paşa onu mamasının sosu olarak algıladı J bakın size bir görselle anlatayım:
Peki köpekler için en iyisi hangisi? İşin uzmanı değilim, kendi fikrimi beyan edeceğim. Köpek de bir canlı, sürekli aynı tip mama yemek istememesi çok anlaşılır bir şey. Aslında bence onlar da insanlar gibi dengeli beslenmeli. Uzmanlar bu sebeple kuru mama öneriyor, içinde her şeyden (tahıl, sebze, meyve, protein) dengeli olduğu ve aynı zamanda yerken dişlerini temizlediği için. Haklı olabilirler ama köpek de sıkılmakta haklı canım! Benim bu yaklaşımım yüzünden Badem’in adı Lord Badem’e çıktı zaten.
Peki gelelim mama tiplerine:
Kuru Mama
Bana sorup duruyorlar, hangi mamayı tercih etmeliyiz diye…benimse cevabım içinde ne olduğundan emin olduğun mamayı tercih et oluyor. Bir de köpekler de tür tür sonuçta, hepsi aynı mamayı yemiyor, kimisi balıklı mama yiyebiliyor, tavuklu yiyemiyor, kimi de balıklıyı yiyince kusuyor, tavukluya bayılıyor. Badem’in tavuğa alerjisi olduğu için ben içinde kesinlikle tavuk olmadığına inandığım bilinen markaları tercih ediyorum. Hills Science Plan kuzulu pirinçli yetişkin köpek maması, Proplan Purina Somonlu mama, Royal Canin somonlu hassas ciltler için mama bizim favorilerimiz.
Konserve (Yaş Mama)
Bildiğiniz konserve haline getirilmiş protein ağırlıklı yaş mama. Jel içinde yüzen et parçaları J bazıları gerçekten mis gibi kokuyor, bizimkinin favorisi Golosi marka.
Evde Pişirilen Mama
Aslında en güzeli, imkanım ve zamanım olsa sürekli bunu yaparım. Hem içine ne koyduğunu biliyorsun, hem taze. Ancak burada da önemli bir nokta var, o da köpeklerin ne yiyip ne yiyemeyeceğini bilmek. Kesinlikle yememeleri gereken gıdalar var çünkü, bu da ayrı bir yazı konusu olduğundan burada detaya girmeyeceğim ama köpeğinizin pişmiş kemik, soğan-sarımsak, domates, kuruyemişten uzak durması gerekiyor.
Peki mamaya ne konulabilir? Köpeğinizin yiyebildiği sebzeler, protein, pirinç. Yavaş yavaş alıştırmakta fayda var.
Ek not: Bu yazıyı okuyan bir arkadaşım bana Balanceit sayfasını önerdi, meraklısı iseniz siz de inceleyebilirsiniz.
Raw Food
İnsanlar için olan raw food akımı köpeklerde de var. Aslında doğada hayvanların hiçbir şeyi pişmiş yemediği varsayımı ve pişince sebze ve protein içerisindeki besin değerlerinin düştüğünü savunan bu akımda köpeğinize çiğ karışımlar veriyorsunuz. Burda da önemli riskler var elbette, tazelikten emin olmazsanız bu sefer de çiğ et içinde gelişebilecek ölümcül bakteriler var.
Özetle köpek mamaları böyle, çocuğumuz yerine koyduğumuz can dostlarımızın da birer canlı olduğunu unutmamalı, sağlıklı yaşamaları için onların da hayatlarında dengeyi sağlamalıyız.
Sağlıkla kalın…
[…] ne kadar mama vermeliyim? Ne yedirmeliyim gibi bir çok soru var. Köpek mamaları yazımda bundan bahsetmiştim. Mama miktarı da köpeğinizin boyutuna göre değişiyor. Ne mama […]
Thank you for this article