Yaz bitmeden bu konu hakkında bir şeyler yazayım dedim. Gerçi köpekle tatilin yazı kışı yok, kışın daha zor hatta. Neden mi zor? Buyurun açıklayayım: Biz insanlar için kış tatili neden daha zor ise aynı sebepten zor. Kıyafetler ! Evet kıyafetler! Yazın köpeğiniz için kıyafet taşımak gerekmiyorken kışın yağmurda ıslanmasın, üşümesin diye kıyafet taşımanız gerekiyor.
Kış tatili ayrı bir yazının konusu olsun, bu yazıda yaz tatilinden bahsedeceğim. Peki köpekle tatilinize nasıl hazırlanırsınız?
Ulaşım
Arabanız yoksa köpekle bir yerden bir yere ulaşmak artık çok zor, hele de köpeğiniz benimki gibi büyükse! Uçakla seyahat bir seçenek, ancak bileti alırken havayolu şirketi ile konuşup koşulları öğrenmelisiniz. Köpeğinizi kafesinde uçağın onlar için ayrılmış özel bölmesine kabul ediyorlar. Hayır, öyle bilindiği gibi ısıtma olmayan alanda olmuyorlar merak etmeyin.

Otobüslere evcil hayvanlarınız uyutulmak şartı ile ! bagajda kabul ediliyor. Bagajda hava sirkülasyonu olmadığından geçtiğimiz yıllarda ölen köpek oldu! Zaten neden hayvana durduk yere uyku ilacı verelim ki?
Hızlı trenlere gelince kucağa sığabilecek büyüklükteki evcil hayvanı kafeslerinde ve diğer yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde kabul edebileceklerini belirtmişler! Sağolsunlar! Bu konuda canım ülkemin hala gelişmeye ihtiyacı var…
Feribotlara biniyor can dostlarımız çok şükür ! Ne ağızlık tak deniyor, ne de kafes isteniyor. En sevdiğim ulaşım aracı feribotlar! Benimki denizden ve feribotlardan ölesiye korkuyor, ama olsun.
Bir de Pet taksiler var. Ülkemizde köpeklerimizle rahat rahat seyahat edemediğimiz için güzel düşünülmüş bir fikir. Tabi uçağa göre daha pahalı, maddi imkanı olanlar bunu da değerlendirebilirler.
Köpek Bavulu Hazırlamak
Yok artık!? Bir de bavul mu hazırlayacağız ? Diyen varsa, elbette hazırlayacaksınız. Hem de bir şey unutmamak için onunkini daha önce hazırlamalısınız.
Bavulda neler olmalı? En başta karnesi, tüm aşılarının tam olduğundan emin olmadan yola çıkmayın. Sonra, gideceğiniz yerde bulup bulamayacağınız belli olmadığından köpeğinizin mamaları, araba tutuyorsa bulantı ilacı, yedek tasma, mama kapları…denize girer veya çamura bulanırsa diye havlu, köpeğiniz Badem gibi uzun tüylü ise bakımsız kalmasın diye tarağı, canı sıkılmasın diye oyuncakları… 🥰 tıpkı bir çocuk bavulu değil mi? Boşuna demiyoruz onlar çocuklarımız diye..

Konaklama
Siz siz olun gideceğiniz otelin köpeğinizi odaya ve ortak alanlara kabul edeceğini öğrenmeden bir yere gitmeyin. Maalesef bu konuda da kandırmaca hat safhada. Reklam olsun diye Pet friendly oteliz deyip köpekleri ayrı bölmeye koyanlardan tutun da, köpeğinizi sadece odaya koyabilirsiniz, restoran ve plaja sokamazsınız diyenine…köpek kabul ediyoruz deyip sadece 8 kiloya kadar diyenine kadar pek çok çeşit olabiliyor. Ben Www.patilioteller.com dan bakıp direkt otelle irtibat kurmayı tercih ediyorum. En güzeli otelden teyit alarak gitmek. Ha, eğer ben köpeğime hem yolda hem de otelde eziyet edemem diyorsanız köpek otellerine bırakmak gibi bir seçenek de var tabi. İstanbul’da artık köpek otellerinin de gözü doymuş. Ama bu işi bilinçli yapan fizyopet köpek oteli var, giden herkes çok memnun. Ankara’da ise mutlupatiler köpek otelinden şaşmayın derim.
Denizde hayat
İyi güzel, her şeyi ayarladınız ve denize gittiniz. Benim oğlum deliler gibi denizden korkuyor, 3 yıldır benimle, deniz korkusunu ancak ayaklarını sokacak kadar yendi 🙂 bunun için eğitim aldırabilirim tabi, düşünmüyor değilim. Kendi çabalarımla geldiğim nokta şu:
Sizin köpeğiniz de benimki gibi yüzmekten hoşlanmıyorsa deniz kenarında onu serin tutmak en önemli nokta bence. Su kabını ve havlusunu yanınıza alın. Hafiften ıslatabilirsiniz. En güzel gölgeyi ona bırakın, eh ana baba olmak zor tabi canım! Kumlu alanda köpek kumu illa ki eşeler, insanlardan uzak noktada eşelemesine müsaade edin, en çok tercih ettikleri yer şezlong altları..bırakın onlar da takılsınlar yahu! Tatil onların da hakkı 🐶
Haftaya görüşmek üzere 👋